Osvěžte se uměním a klimatizací v Kunsthalle Praha

Letní slunce je stále v plné síle. A ani provoz Kunsthalle v těchto dnech nezůstává pozadu. Naopak. Mimo velké výstavy Lucia Moholy: Exposures a Co jsme měli říct a neřekli jsme pro vás upekli Members party, Art 'n' Dine s Ester Geislerovou, přednášku o duševním zdraví, komentované prohlídky a mnohem víc. Vy se u nás ale neupečete, galerie je zcela klimatizovaná.  

Co vás přes léto ještě čeká? 

Určitě nepropásněte výstavu Lucia Moholy: Exposures, která probíhá v Galerii 1 a 2. Výstava je první rozsáhlou retrospektivou fotografky a publicistky Lucie Moholy, která pocházela z Prahy. Mapuje její kariéru od 20. let až do 70. let 20. století a představuje více než 600 různých materiálů, včetně fotografií, dopisů a audionahrávek, z nichž mnohé jsou vystavené poprvé. Exposures ukazuje její známé fotografie z období Bauhausu i méně známou práci v oblasti informační vědy v Turecku a na umělecké scéně v Curychu. Součástí výstavy jsou také instalace českého umělce Jana Tichého.

V Galerii 3 se pak můžete ponořit do mezilidských vztahů na Co jsme měli říct a neřekli od Ester Geislerové. Expozice ve formě 10 krátkých videoinstalcí vás provede intimními rozhovory, které nikdy neproběhly. Ester hravě kombinuje prvky terapie, humoru, herecké dovednosti známých tváří a nečekaných rozuzlení. Výstava končí 13. září. 8. a 11. ale ještě proběhnou komentované prohlídky. Stačí se registrovat.

4. září otevřeme v Booklounge pop up videoinstalaci Nine Eyes of Google Street View. Umělec Jon Rafman v ní prezentuje snímky z Google Street View kamery, které sbíral od roku 2008. Z nepřeberného množství zdánlivě neutrálních záběrů postupně vybral desítky absurdních, romantických a jinak výjimečných záběrů.

Pozvolnými soustředěnými pohyby se 6. září zpomalí město. Tři tanečnice vedené Evou Urbanovou se se svou Blue movement performance zasoustředí na zklidnění pulzujícího centra Prahy. 

Pro vášnivé čtenářstvo i ty, kteří si prostě chtějí užít chvilku odstínění od ruchu okolního světa, připravujeme GOODGOOD x Kunsthalle Praha: Ambient READ. 22. září si v galerijním prostoru užijete tiché čtení nebo relax s hudbou. V kavárně pak můžete o knihách vášnivě diskutovat. 

Akce pro členy a členky 

Výstavy samozřejmě doprovází další program. Skalních příznivců Kunsthalle si opravdu vážíme. Proto jsme připravili speciální akci jen pro členy - Members After Hours. Ta se koná 28. srpna.

Večer nabídne prodlouženou otevírací dobu a komentovanou prohlídku obou výstav. Kromě toho se návštěvníci a návštěvnice mohou zúčastnit workshopu se zvukovým umělcem Stanislavem Abrahámem a večer zakončit DJ setem od pražského umělce nevertouch. Výstavy a design shop budou otevřeny do 21:00, kavárna a terasa do 22:00. 

18. září si pak členové a členky mohou přjít zdokonalit své kreslící dovednosti. V galerijních i jiných prostorech si zkusí rychlé zachycování okolních vjemů. Workshopem urban sketchingu je provede člen Kunsthalle Praha Rajesh Dhawan.

Další členskou party bude Young Members Party pro junior členy a členky (do 26 let), která proběhne 20. září. Line-up jsme připravili opravdu našlapaný. Mimo prodloužené otevírací doby a komentované prohlídky výstavy Lucia Moholy: Exposures se můžete těšit na program Jana Bicana. Ten uspořádá Pop-up upcyklační workshop a živý podcast My děti ze stanice 2020 LIVE s Michaelou Červenou a Jakubem Zemanem.

Následovat bude set DJky Lilith, která čerpá inspiraci v hardcorové scéně 90. let, Y2K a kawaii kultuře. Večer uzavře všestranný umělec z Brna Lajfr. Doražte si poslechnout písně z jeho nejnovější alba Party Never Ends nebo virální hit OLA. 

Přednášky 

V původním prostou bistra proběhne 1. září přednáška Petr Winklera, ředitele Národního ústavu duševního zdraví, který se zaměří na to, jak zvládnout péči o duševní zdraví ve školním prostředí. Nejde jen o učitele a studenty – i rodiče si přijdou na své! Dozvíte se, jak udržet pohodu svých dětí během školního roku a jak v klidu zvládnout jeho začátek s lehkostí.

O pár dní později, 4. září., se návštěvníci a návštěvnice setkají v rámci Art 'n' Dine s jednou z nejvýraznějších českých osobností – herečkou, vizuální umělkyní a kurátorkou Ester Geislerovou. Ester, známá nejen svou uměleckou tvorbou, ale také svým projektem „Terapie sdílením“, se podělí o své názory na současné umění, vztahy v digitálním věku a také o výstavní projekt. Večerem provede ředitelka Kunsthalle Praha Ivana Goossen.

Součástí programu bude také exkluzivní prohlídka díla německé umělkyně Katariny Grosse z naší umělecké sbírky. A aby zážitek byl kompletní, užijete si také rautovou večeři a welcome drink.

Na cestou za videoartem skrze dokumentární snímek VIVA VIDEO, VIDEO VIVA se zájemci a zájemkyně vydají 8. září. Prostřednictvím archivů, dochovaných deníků i osobních výpovědí se představí osobnosti, které od poloviny osmdesátých let začaly používat video jako nástroj ke svobodnému uměleckému vyjádření v době totalitního režimu. Po promítání proběhne debata s režisérkou snímku Adélou Komrzý společně s Ester a Věrou Geislerovými.

Lucia Moholy, jejíž život můžete mapovat na výstavě Exposures, která u nás právě probíhá, je neodmyslitelně spojená s legendární školou Bauhaus. Se svým manželem žila v domě postaveném v již zmíněném stylu. Jak takové prostředí ovlivňovalo ji a její kolegy a kolegyně?  Na tuto otázku a mnohem víc odpoví profesorka z Courtauld Institute of Art, University of London Dr. Robin Schuldenfrei na přednášce Lucia Moholy – At Home at the Bauhaus. Talk s Schuldenfrei proběhne 11. září v angličtině. 

Ledová káva nesmí chybět 

Pokud vám vyhládne, tak nemusíte zoufat. V kavárně, kterou najdete ve třetím patře vedle Galerie 3,  jsme rozšířili paletu nápojů i občerstvení.

K obědu připravujeme polévky a čerstvé sendviče. Osvěžit se můžete širokou škálou limonád, ledovou kávou nebo vychlazeným vínem. Kavárnu doprovází i neokoukatelný zážitek - výhled na Pražský hrad.  

Srazíme i nákupní horečku

Pokud rádi nosíte nebo si zdobíte domov speciálními kousky, máme pro vás dobrou zprávu. V našem Design shopu se zamilujete.

Najdete u nás publikace, šperky, sklo, porcelán, plakáty, doplňky a mnohem víc.